BISCHOFF

Het ontbreken van een duidelijke allure van het Marktplein is aanleiding geweest om bij het optoppen van het winkelpand Bischoff een relatie te maken met het rijke verleden van Hengelo. Zoals ten tijde van de wederopbouw de ‘shake hands’ stijl in de architectuur de oude en nieuwe bouwtechnieken met elkaar liet samensmelten, zo wordt nu voorgesteld dit gebouw uit te breiden met nieuwe bouwtechnieken die beelden van het Hengelose verleden oproepen. Het bestaande volume wordt opgehoogd, waarbij de bovenste twee lagen voor wonen bestemd zullen zijn. Een elegante verjonging van het volume zorgt voor een goede stedelijke snit. De hoofdmassa wordt ingepakt met een wijdmazig geornamenteerde gevel met een klassiek textielpatroon die refereert aan de textielgeschiedenis van de stad. De authentieke warenhuispui steekt door deze verhullende tweede gevel en benadrukt zo de commerciële en horeca functies die behouden zullen blijven. In de twee woonlagen zitten maisonnettewoningen met een ruime woonkamer die een wijds uitzicht geeft op het plein en de daktuinen geven de bewoners een buitenruimte waar je over de stad uitkijkt.

status | prijsvraag inzending
jaar | 2011
programma | wonen, commercieel